Cum reactionezi la o spargere?

Jänner 24, 2022
Protecție împotriva efracției

Îți iei tot felul de măsuri de securitate pentru a te proteja cât mai bine de un astfel de scenariu - și totuși poți fi întotdeauna unul dintre cei ghinionști care să cadă victima unei spargeri. Mai jos veți găsi o listă de verificare cu ceea ce ar trebui să luați în considerare cu siguranță în acest caz și cum puteți face față acestei situații pas cu pas.

  • păstraţi-vă calmul
  • nu te chinui cu autoreproșuri și
  • acționează în mod rațional.
Housebreaker

CAZUL 1 - FATA IN FATA CU HOSPUL

Cel mai rău caz – hoțul(ii) sunt brusc în fața ta. Ei pot fi la fel de surprinși de întâlnirea neașteptată pe care o fug imediat. Nu-i opriți să scape, ci memorați-le aspectul. Dacă sunt profesioniști, o confruntare cu locuitorii casei nu îi va deranja, ba chiar ar fi plănuit-o pentru a obține imediat cheia seifului.

Dacă spărgătorii îți cer obiecte de valoare, cheia seifului sau codul potrivit pentru încuietoarea electronică, nu arăți nicio rezistență, ci predai obiectele și deschideți seiful. Eroismul este deplasat. Urmează instrucțiunile hoților, stai calm și salvează multe lucruri în creier - cum arată făptașii (barbă, ochelari, înalți, scunzi, slăbiți, grasi etc.), ce haine poartă, vorbesc engleză stricat sau sună ca limba maternă etc., fiecare indiciu poate fi de ajutor pentru poliție.

Făptașii părăsesc casa cu prada și tu rămâi șocat. Acum sunați la poliție

și lăsați locul crimei așa cum este - nu puneți nimic deoparte, nu ștergeți nimic pentru a nu pierde urmele (amprentele digitale). Încearcă să respiri calm, bea un pahar cu apă, sună pe cineva în care ai încredere și, dacă locuiești singur, roagă-i să vină pentru ca cineva să fie alături de tine.

CASE 2 - YOU BELIEVE THERE ARE BURGLARS IN THE HOUSE

CAZUL 2 - CREDEȚI CĂ SUNT HOSPÎȘI ÎN CASĂ

Ești trezit de zgomote pe care nu le poți identifica și primul tău gând este că cineva manipulează aici? Sau doar vii acasă și ai senzația că ceva nu este în regulă aici, că sunt persoane neautorizate în casă?

Pune-te în siguranță – încearcă să ieși neobservat din casă sau să nu intri în ea. Sună un vecin să te lase să intri și cheamă poliția.

Împărtășește-ți numele și adresa și ceea ce ai observat este o mașină (placă de înmatriculare) în apropiere pe care nu o cunoști?

CASE 3 - YOU DETECT A BREAK-IN

CAZUL 3 - DETECȚI O PADRE

Poate ai dormit liniștit în timp ce făptașii au eliberat apartamentul?

Și când te trezești îți dai seama că ai fost victima unei spargeri.

Sau observați spargerea doar mai târziu în cursul zilei pentru că sunteți în căutarea unei bijuterii sau aveți nevoie de un document.

CE TREBUIE FACUT DUPA SPHER?

Sunați la poliție și lăsați totul așa cum este – acest lucru se aplică oricărui furt, indiferent de modul în care a fost efectuat, la ce oră, dacă ați fost prezent sau nu. Poliția nu poate face nimic cu un loc al crimei curat și ordonat, în acest proces se pierd urme valoroase - fibre de la îmbrăcăminte, mărfuri, păr, amprente etc.

Aveți voie să faceți curățenie numai după ce poliția a făcut fotografii sau dovezile au fost asigurate.

Parcurgeți toată casa/apartamentul împreună cu polițiștii pentru a stabili cum au intrat hoții în casă în primul rând, dacă există urme de obiecție, unde sunt pagube, ce a fost vandalizat etc. și, în final, pentru a determina ce obiecte au fost. furat.

După ce ancheta criminalistică este finalizată, puteți face fotografii ale stării locuinței dumneavoastră - astfel încât să puteți înregistra cum arăta după spargere - obiecte aruncate, sertare răvășite, semne de efracție pe ușă etc. Aceste fotografii sunt importante pentru asigurare, pentru a putea stabili pagubele sau pentru a putea efectua o decontare corespunzătoare a pagubelor. 

În cazul în care au fost furate cărți de credit, carnete de economii sau telefoane mobile, blocați-le (de exemplu, apelând numărul de urgență 116 116, linia telefonică de urgență Visa, contactând banca dvs. în ceea ce privește carnetele de economii, informând furnizorul de telefonie mobilă), astfel încât autorii să nu mai poată provoca pagube. Informați biroul districtual/autoritatea districtuală cu privire la furtul pașaportului, al cărții de identitate sau al altor documente. 

Faceți o listă cu toate obiectele de valoare furate (lista bunurilor furate - formularele sunt disponibile pentru descărcare). Puteți avea o listă a obiectelor de valoare care să includă fotografii, ceea ce este bineînțeles util. Aceasta servește drept dovadă a obiectelor dumneavoastră de valoare (ceasuri, bijuterii, dispozitive electronice, colecție de monede etc.) și vă permite să stabiliți ce a fost furat efectiv. Poliția ar putea folosi lista pentru a localiza obiectele de valoare furate. Cu cât se cunosc mai multe detalii (mărci, producători, mărci speciale, dovezi de cumpărare), cu atât mai bine.

În cazul în care mai aveți chitanțe pentru obiectele de valoare, acestea reprezintă cele mai bune dovezi. Descrierea produsului și data aproximativă a achiziției pot facilita furnizarea de informații utile de către vânzător.

În cele din urmă, sarcina probei revine persoanei asigurate și este relevantă pentru plata sumei de bani solicitate.

Lista obiectelor de valoare trebuie să fie păstrată într-un loc sigur (seif certificat, cutie de valori). Dacă are loc un jaf și infractorul le descoperă pe birou, tot ce trebuie să facă este să caute aceste obiecte, ele îi ușurează munca.

Dacă seiful este spart și lista este descoperită, atunci probabil că obiectele de valoare se află oricum în seif - cu excepția cazului în care este vorba de tablouri, sculpturi, covoare, etc. valoroase.

Mulți spărgători sunt hoți oportuniști și iau tot ce le cade în mână pe loc. Ei doresc să părăsească locul faptei cât mai repede posibil pentru a nu fi descoperiți. Aceștia scormonesc prin dulapuri și comode, bagă bijuterii și bani în buzunare, iau cu ei portofele, smartphone-uri, laptopuri etc. Dacă zăresc un seif, stabilesc rapid dacă acesta este ușor de deschis.

Vă recomandăm să achiziționați un seif testat, deoarece acesta nu poate fi spart cu ușurință. (a se vedea paragraful Protecție preventivă - cumpărarea unui seif la sfârșitul articolului nostru).

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Anunțați compania de asigurări cât mai curând posibil, descrieți desfășurarea evenimentelor și înmânați copii ale listei bunurilor furate, fotografii etc. Asigurarea de bunuri de uz casnic va acoperi pagubele suferite, cu excepția cazului în care se poate dovedi o neglijență gravă (ușa de la balcon lăsată deschisă, fereastră înclinată, ușa de la intrare descuiată etc.). În acest caz, prestația de asigurare va fi redusă.

În cazul în care s-au produs daune la clădirea în sine, se poate apela la un evaluator/expert.

Tentativă de efracție, nu lipsește nimic

Dacă bănuiți că a avut loc o tentativă de efracție, dar nu a reușit, este decizia dumneavoastră să raportați sau nu incidentul. Nu s-a furat nimic, dar este posibil ca fereastra să fi fost deteriorată. Prin urmare, este recomandabil să raportați și o tentativă de efracție.

Verificați toate măsurile de securitate în vigoare și, eventual, implementați măsuri de securitate suplimentare. Din nefericire, se întâmplă ca spărgătorii să devină recidiviști, că prima dată au avut doar o imagine de ansamblu a obstacolelor la care se pot aștepta.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Un aspect care nu trebuie subestimat în cazul victimelor tâlhăriilor este reprezentat de daunele psihologice. Șocul unei spargeri dispare, de obicei, după câteva zile, dar nesiguranța pe termen lung poate rămâne adânc înrădăcinată și poate duce la anxietate și tulburări de somn. Cei afectați nu au pierdut doar obiectele de valoare, ci și sentimentul de a fi încă în siguranță între cei patru pereți ai lor.

Cereți ajutor profesionist pentru a face ca aceste stări să dispară. Vorbind despre incident, cu familia, prietenii sau cu o persoană calificată profesional, vă va ajuta să recâștigați controlul asupra fricii.

Investiți în noi dispozitive de securitate pentru a face din nou din casa dumneavoastră un loc sigur.

Protecție preventivă

Asigurați-vă siguranța proprietății. Lista de mai jos vă oferă sfaturi și sugestii despre cum să faceți acest lucru.

Când părăsiți casa

Toate ușile (nu uitați de garaj, atelier etc.) trebuie nu numai închise, ci și încuiate. Ferestrele nu trebuie să fie înclinate. Asigurarea iese în evidență dacă se dovedește că autorul a intrat printr-o ușă de balcon deschisă sau o fereastră înclinată!

Protecție preventivă

Asigurați-vă siguranța proprietății. Lista de mai jos vă oferă sfaturi și sugestii despre cum să faceți acest lucru.

Când ieșiți din casă

Toate ușile (nu uitați de garaj, atelier etc.) trebuie nu numai închise, ci și încuiate. Ferestrele nu trebuie să fie înclinate. Asigurarea iese în evidență dacă se dovedește că autorul a intrat printr-o ușă de balcon deschisă sau o fereastră înclinată!

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Cereți vecinilor să aibă grijă de proprietatea dumneavoastră - goliți cutia poștală, scoateți coșurile de gunoi la ora obișnuită etc. Casa trebuie să pară ocupată, chiar și atunci când proprietarii sunt în vacanță. Evitați să dați indicii că aceștia nu sunt prezenți (atenție la postările de pe Facebook).

Un iluminat sigur

Spărgătorii iubesc întunericul, prea multă lumină interferează cu munca lor. Instalați un iluminat suficient în zona intrării și a aleii de acces, dar și în grădină. Aceste zone sunt luminate puternic de detectoarele de mișcare și nu oferă nicio retragere pentru hoți.

Folosind temporizatoare, puteți programa lămpile, jaluzelele, televizoarele etc. și astfel să vă prefaceți că cineva este acasă. Căminul dulce casă trebuie să pară locuit, nu liniștit și pustiu.

Cum se intră în proprietate

Nu toată lumea vrea să se baricadeze în spatele unui zid puternic, dar recomandăm totuși un gard sau un gard viu sigur care să împrejmuiască proprietatea. Cu cât este mai mult de depășit, cu atât mai dificilă devine ținta unei intrări prin efracție. Dacă locuința dvs. este liber accesibilă, atunci, din păcate, nu este doar pentru dvs.

Ordine în grădină/terasă

Poate fi enervant să puneți la loc scările, mobilierul de grădină etc. în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă rămân în picioare, eventual tot sprijinite de o fereastră, atunci ele sunt ajutoare ideale pentru îmbarcarea la etajele superioare.

Echipați ferestrele și ușile cu încuietori de securitate

Aflați de la un profesionist ce încuietoare este cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Feroneria de securitate, capacele de blocare a cilindrilor etc. fac încuietorile mai rezistente.

Ferestrele din sticlă securizată oferă un grad ridicat de rezistență și nu se sparg prin simpla spargere.

Sisteme de alarmă și de alarmă împotriva efracției

Există o gamă largă de sisteme de alarmă și de alarmă împotriva efracției. De exemplu, există sisteme de alarmă cu conectare la un centru de apel de urgență/serviciu și sisteme de alarmă fără conectare. În cazul sistemelor de alarmă fără conexiune, se declanșează o lumină intermitentă sau un semnal sonor. Un sistem de alarmă cu activare reprezintă o protecție mai eficientă împotriva intrușilor, deoarece centrul de servicii ia act de fiecare alarmă și răspunde în consecință.

Manechinele cu cameră sunt recunoscute de spărgătorii profesioniști, hoții oportuniști se pot simți nesiguri și pot renunța înainte de a-și exprima intențiile.

Rețineți că camera de supraveghere poate monitoriza doar proprietatea proprie.

Solicitați ca aceste dispozitive de siguranță să fie instalate de un specialist, acesta cunoaște reglementările legale și știe unde este locul potrivit etc.

Achiziționarea unui seif

 

Documentele (certificate de naștere sau de căsătorie, contracte de cetățenie, adeverințe, pașapoarte, contracte etc.) și obiectele de valoare (bijuterii, bani lichizi, colecție de monede, dispozitive electronice etc.) se păstrează cel mai bine într-un seif certificat.

Un seif necertificat nu are niciun nivel de securitate și poate fi asigurat doar de către compania de asigurări.

Pe de altă parte, seifurile testate sau certificate sunt supuse unei serii de teste care trebuie să îndeplinească criteriile stabilite la nivel european. Institutele de testare independente - ESSA, VDS etc. - efectuează aceste certificări, iar seifurile sunt clasificate în clase de securitate.

Seiful este testat cu ajutorul unor instrumente de efracție (instrumente mecanice, electrice și termice). Cu cât durează mai mult timp pentru ca un seif să fie spart, cu atât mai mare este nivelul de rezistență și nivelul de securitate. Ne abținem în mod deliberat de la specificarea timpilor, astfel încât spărgătorii să nu aibă nicio informație cu privire la ce să se aștepte. În schimb, se face referire la unitățile de rezistență (RU = Resistant Units).

Exemple:

De exemplu, un seif din clasa EN 0 este cu pereți dubli, are o încuietoare de clasa 1 testată și unități de rezistență garantate 30/30 RU. În Austria, se poate asigura în regim privat până la 20 000 EUR și în regim comercial până la 10 000 EUR. În Germania, se poate asigura în mod privat până la 40.000 EUR și în mod comercial până la 10.000 EUR, --.

Un seif din clasa EN IV are pereți multipli și o umplutură specială pe toate laturile, are 2 încuietori clasa B testați conform EN 1300 și unități de rezistență garantate de 120/180 RU. În AT și DE, se poate asigura în regim privat până la 400 000 EUR, --, în regim comercial până la 150 000 EUR, --.

Nivelul de securitate al seifului este, prin urmare, decisiv pentru valorile asigurate. (Sumele maxime asigurate declarate sunt informații neobligatorii - fiecare companie de asigurări reacționează oarecum diferit, de aceea este important să contactați compania de asigurări înainte de a cumpăra un seif și să clarificați ce valori trebuie asigurate).

Un seif certificat are în interiorul acestuia o placă de testare care oferă informații despre institutul de testare, nivelul de securitate etc.

Dacă acordați o valoare deosebită cazării ignifuge, atunci aveți nevoie de un seif ignifugat. Protecția împotriva incendiilor nu are nimic de-a face cu protecția împotriva efracției, ci este certificată în cadrul unor teste separate. Seifurile vin în cuptoare speciale de protecție împotriva incendiilor și sunt expuse la temperaturi ridicate, temperatura internă nu trebuie să depășească un anumit nivel.

REZUMAT

  1. Nu ușurați hoții și protejați-vă casa cu dispozitive de securitate electronice și mecanice.
  2. Nu fiți neglijent când părăsiți casa – încuiați-o, închideți ferestrele, puneți deoparte dispozitivele de acces etc.
  3. Dacă, din păcate, a avut loc o spargere, trebuie respectate următoarele:
    nu vă puneți niciodată în pericol
    să anunțe poliția
    nu schimbați nimic la locul crimei
    Dacă este posibil, descrieți autorul/mașina de fugă,
    să întocmească o listă de bunuri furate și
    contactați compania dumneavoastră de asigurări
    solicitați ajutor profesional dacă vă confruntați cu anxietate din cauza furtului și luați în considerare instalarea unor măsuri de securitate suplimentare
    Checklist