Protecția împotriva incendiilor în locuința dumneavoastră

Mai 09, 2022
Protecția împotriva incendiilor în locuința dumneavoastră

Focul - fascinant și periculos în același timp!

Din nou și din nou apar titluri de presă în care focul joacă rolul principal, adesea cu consecințe devastatoare.

Dacă locuința dvs. este victima unui dezastru natural sau a unui banal incendiu premeditat, sunteți neputincios, dar multe cauze ale incendiilor pot fi atribuite erorilor umane, aparate electrice defecte, depozitarea incorectă a materialelor inflamabile etc.

Vă oferim câteva sfaturi pentru prevenirea incendiilor, astfel încât să nu fie nevoie să fie chemați pompierii.

INCENDII CAUZATE DE NEGLIJENȚĂ

  • Țigări care nu au fost vaporizate corespunzător
  • Ulei fierbinte pe aragaz
  • Lumânări

CIGARTE

O țigară aruncată neglijent sau stinsă prost poate provoca pagube enorme. Mult prea des, aceasta este cauza unei case arse sau a unui incendiu uriaș de pădure. Fiecare țigară trebuie stinsă corespunzător. Fumatul în dormitor ar trebui să fie interzis, riscul de a adormi este prea mare - în afară de aerul rău din dormitor.

CIGARTE
ULEIURILE ȘI GRĂSIMILE SE SUPRAÎNCĂLZESC PE ARAGAZ

ULEIURILE ȘI GRĂSIMILE SE SUPRAÎNCĂLZESC PE ARAGAZ

Cele mai multe incendii încep în bucătărie. La prăjire, coacere și gătit, apar temperaturi fierbinți din cauza faptului că aragazul sau cuptorul este pornit. Atâta timp cât aragazul și țeava sunt supravegheate, pericolul este controlabil, deoarece puteți interveni imediat. Riscul de incendiu crește atunci când oamenii părăsesc bucătăria. Acel celebru apel telefonic, soneria de la ușă sau o altă distragere a atenției - vă pierdeți în conversație sau începeți o altă treabă și pur și simplu uitați că uleiul sau grăsimea de pe aragaz devine din ce în ce mai fierbinte.

Capacitatea de a vă aminti revine doar atunci când un miros neplăcut poate fi perceput sau norii groși de fum vă atrag atenția - oh, da, era o tigaie lângă aragaz!

Ori de câte ori sunați/soneriați la ușă, mergeți în subsol sau în grădină sau aveți grijă de un copil, opriți aragazul sau cel puțin îndepărtați tigaia/oala de pe plita încinsă.

Protecție utilă pentru aragaz: Aveți grijă ca copiii să nu poată pune mâna pe oalele fierbinți și să răstoarne conținutul pe ei - arsurile și arsurile sunt extrem de dureroase, se vindecă greu și lasă cicatrici, iar în cel mai rău caz sunt fatale. Asigurați-vă aragazul cu un apărător de aragaz - acesta împiedică accesul direct la oalele fierbinți.

LUMÂNĂRI

Lumânările creează o atmosferă specială, înfrumusețează casa (decor), se află pe tort, pe coronița de Advent sau pe bradul de Crăciun. Ele sunt simboluri ale vieții (botez, căsătorie) și ale morții - lumânări comemorative pentru cei dragi care au trecut în neființă. Ca în cazul tuturor obiectelor inflamabile, și aici se aplică același lucru - o lumânare trebuie stinsă imediat ce se părăsește încăperea!

De ce cresc incendiile în perioada premergătoare Crăciunului? Pentru că lumânările aprinse de pe coronița de Advent sunt uitate, iar lumânările mici de ceai sunt adesea subestimate. Mai ales lumânările de ceai sunt considerate inofensive. V-ați gândit vreodată că un animal de companie sau o rafală de vânt poate răsturna o lumânare de ceai?

Flăcări cu LED-uri înșelător de reale și inofensive

O alternativă la lumânările combustibile și la lumânările de ceai sunt produsele LED. Flăcările LED se disting cu greu de flăcările reale. Acest lucru este deosebit de util pentru persoanele în vârstă a căror memorie nu mai este fiabilă. Puteți instala în siguranță lumânări cu flăcări LED, vă puteți bucura de luminile coroanei de Advent timp de ore întregi - nu se mai întâmplă nimic. Nu mai trebuie să se gândească la stingerea flăcărilor, o mare ușurare în viața lor de zi cu zi și a rudelor lor, care acum trec prin viață cu mai multă liniște.

Chibriturile și brichetele trebuie ținute departe de copiii, pentru ca aceștia să nu fie tentați să aprindă singuri o lumânare.

LUMÂNĂRI

DISPOZITIVE ELECTRICE DEFECTE - LUAȚI-LE DE AICI!

Scapă de dispozitivele electronice dacă observi că nu mai funcționează corect. Cablurile rupte sau supraîncălzirea duc la incendii. Apăsați butonul de oprire imediat ce părăsiți camera.

Uscătoarele de păr, prăjitoarele de pâine, mixerele, fiarele de călcat - discutați cu un specialist pentru a vedea dacă o reparație are sens sau dacă cumpărarea unuia nou este o decizie mai bună. Când cumpărați, decideți-vă doar pentru dispozitive electrice testate, cu marca de testare electrică (VDE = Asociația Inginerilor Electrici Germani). Dispozitivele electrice cu acest certificat au fost testate temeinic și s-au dovedit a fi inofensive.

Scăpați de dispozitivele electronice dacă constatați că nu mai funcționează corect. Cablurile rupte sau supraîncălzirea duc la incendii. Apăsați butonul de oprire imediat ce părăsiți încăperea.

Uscătoarele de păr, prăjitoarele de pâine, mixerele, fiarele de călcat - discutați cu un specialist pentru a vedea dacă o reparație are sens sau dacă cumpărarea unuia nou este o decizie mai bună. Când cumpărați, decideți-vă doar pentru dispozitive electrice testate, cu marca de testare electrică (VDE = Asociația Inginerilor Electrici Germani). Dispozitivele electrice cu acest certificat au fost testate temeinic și s-au dovedit a fi inofensive.

Battery

Dispozitive cu mărci de testare - acordați atenție calității

Marca ENEC este valabilă în toată Europa, iar marca GS (siguranță testată) doar în Germania. Marca CE nu este, de fapt, o marcă de testare electrică, ci este emisă în mod independent de către producător. Prin aceasta, el declară că dispozitivul respectă directivele europene - prin urmare, niciun produs fără marca CE nu poate fi distribuit în UE.

Priza multiplă atârnă în priza multiplă și aceasta pe fișă? Trebuie să fiți atenți! Limita de putere a unei prize multiple este deja atinsă la aproximativ 3500 de wați. O mașină de cafea are nevoie de aproximativ 1.500 de wați, un prăjitor de pâine de 1.000 de wați, un ceainic de 2.000 de wați și o mașină de spălat de 2.500 de wați. Consumatorii mari, cum ar fi mașinile de spălat sau uscătoarele de rufe, își au locul în prize individuale. Supraîncărcarea mai multor prize poate duce la incendii. 

Baterie sub supraveghere

Multe dispozitive folosesc o baterie (telefon mobil) pentru a le încărca, astfel încât să poată funcționa fără o sursă de alimentare de la rețea - dacă un încărcător se încălzește prea tare, se poate supraîncălzi și poate lua foc. În timpul încărcării, rămâneți în cameră și verificați periodic temperatura bateriei. Dacă aceasta se încălzește vizibil, atunci ceva nu este în regulă și este mai bine să aruncați vechiul dispozitiv. (Detectorul de căldură al bateriei Rottner emite un semnal sonor atunci când bateria se încălzește prea tare.

SUBSTANȚE INFLAMABILE - PĂSTRAȚI SIGURANȚA

Materiale inflamabile - vopsele, uleiuri, lacuri, agenți de curățare etc. - trebuie să fie depozitate astfel încât să nu intre în contact cu focul. Chiar și atunci când lucrați cu risc de incendiu, cum ar fi sudarea sau șlefuirea, unde pot apărea scântei, nu lucrați lângă materiale combustibile.

DETECTOARE DE FUM - SAU DE INCENDIU

DETECTOARE DE FUM - SAU DE INCENDIU

Dacă, din orice motiv, izbucnește un incendiu, este important ca acesta să fie descoperit cât mai repede posibil.

Instalarea de detectoare de fum, de preferință în fiecare cameră, este o opțiune ieftină și este deja impusă prin lege în diferite state federale. În cazul în care se dezvoltă mult fum, se emite un semnal acustic. Se aude un semnal sonor constant, iar sediul probabil mic al incendiului poate fi totuși stins fără intervenția pompierilor.

În complexele rezidențiale sau în clădirile publice sunt instalate detectoare de fum fără fir, care sunt conectate între ele. Dacă un dispozitiv raportează un incendiu, alarma este transmisă tuturor detectoarelor de fum fără fir. Clădirile care prezintă un risc deosebit, cum ar fi școlile, spitalele, azilurile de bătrâni, aeroporturile, gările etc., sunt echipate cu un sistem de alarmă de incendiu care transmite automat alarma către pompieri sau activează sistemele de stingere a incendiilor încorporate.

Detectoarele de fum trebuie să fie șterse de praf/curățate sau dotate cu o baterie nouă din când în când. Sfârșitul bateriei este afișat cu aprox. 30 de zile înainte. Volumul minim trebuie să fie de 85 dB pentru ca dispozitivul să poată fi auzit. Acordați atenție și la marca de testare a VdS atunci când cumpărați.

STINGĂTOR DE INCENDIU

Cum se stinge un incendiu de cameră? Mijloacele potrivite pentru acest lucru sunt o pătură de protecție împotriva incendiilor (zonă privată) și un extinctor, nu apă de la robinet.

Lângă sobă este locul potrivit pentru pătura de protecție împotriva incendiilor, care este pur și simplu scoasă din suport și aruncată peste flăcări. Aceasta înăbușă flăcările, deoarece oxigenul este separat de materialul combustibil

Există diferite tipuri de stingătoare de incendiu:

stingătorul de incendiu cu pulbere
stingător cu spumă
stingător de incendiu cu grăsime
stingător de incendiu din metal
stingător de incendiu cu apă
Stingător de incendiu cu C02

Pentru a ști ce stingător de incendiu este potrivit pentru propria gospodărie, trebuie mai întâi să vă ocupați de clasele de foc. Pe stingătorul de incendiu respectiv este indicat pentru ce material de incendiu/clasă de incendiu este potrivit conținutul pentru stingere.

STINGĂTOR DE INCENDIU

Un stingător de incendiu cu clasa de foc A stinge, de exemplu, materialele solide combustibile, inclusiv lemnul, hârtia, cauciucul, tipurile de plastic, paiele, textilele.

Conținutul de stingere este destinat substanțelor lichide sau lichefiante inflamabile, cum ar fi benzina, alcoolul, vopseaua, uleiul, gudronul.

se utilizează pentru stingerea substanțelor gazoase, cum ar fi hidrogenul, acetilena, propanul, metanul etc.

Se utilizează pentru stingerea metalelor ușoare combustibile (aluminiu, magneziu) care reacționează cu apa.

Pentru stingerea incendiilor de grăsime - uleiuri și grăsimi vegetale sau animale, cum ar fi cele utilizate în friteuze.

Un stingător de incendiu marcat ABC înseamnă că este potrivit pentru stingerea incendiilor din clasele A până la C.

Stingătorul de incendiu trebuie să fie ușor accesibil și nu trebuie să fie ascuns în vreun loc. Instrucțiunile de utilizare trebuie citite cu atenție. Există întotdeauna cursuri de formare la pompieri despre cum se utilizează corect extinctoarele și altele asemenea, ce trebuie făcut în caz de incendiu etc. Nu vă faceți timp pentru asta. Dacă sunteți pregătit pentru o situație de urgență, nu vă veți panica și veți reacționa calm și corect în caz de incendiu.

Extinctoarele de incendiu ar trebui, de asemenea, să fie amplasate pe căile de evacuare și în casa scărilor și ar trebui să fie disponibile în număr suficient. Trebuie efectuată o inspecție la fiecare 2 ani. 

Se face, de asemenea, o distincție între stingătoarele cu încărcare și cele cu presiune permanentă. Stingătorul permanent sau standard este imediat gata de utilizare și trebuie doar să fie deblocat. În cazul stingătorului cu încărcare, agentul de stingere și gazul de propulsie sunt adăpostite separat, puțin efort suplimentar la activare.

PROTECȚIA CLĂDIRII ÎMPOTRIVA INCENDIILOR

Nu abordăm acest subiect decât în treacăt - dacă sunteți pe cale să construiți o casă, trebuie să vă asigurați că materialele combustibile sunt depozitate corespunzător pe șantier și că în apropiere nu au loc lucrări care prezintă un risc de incendiu. 

Protecția organizațională împotriva incendiilor se ocupă de măsurile preventive pentru a se asigura că un incendiu nu izbucnește de la bun început. Totul trebuie consemnat în scris în documentația de protecție împotriva incendiilor - cine are voie să meargă pe șantier și când, cum trebuie să fie programate meseriile, când trebuie efectuate lucrările deosebit de fierbinți, cum trebuie acționat în cazul unei evacuări, unde sunt amplasate căile de evacuare etc.

Protecția tehnică împotriva incendiilor constă în instalarea unor sisteme care permit detectarea timpurie a incendiilor. 

Construcție în gros-plan, finalizare parțială, fază finală - protecția împotriva incendiilor trebuie să fie adaptată la cursul respectiv, deoarece fiecare fază de construcție adăpostește pericole diferite.

SEIFURI IGNIFUGE

FIREPROOF SAFESSEIFURI IGNIFUGE

Vor exista lucruri care vă sunt deosebit de dragi și care trebuie neapărat să supraviețuiască unui incendiu. Documentele importante, cum ar fi certificatele de naștere sau de căsătorie, dovada cetățeniei, certificatele, contractele sunt necesare din nou și din nou, iar recuperarea lor după pierdere este enervantă și consumatoare de timp. Nu mai vreți să rămâneți fără bijuterii, bani lichizi, dispozitive electronice scumpe sau amintiri personale (scrisori, albume foto, medalii etc.). 

Cele mai multe seifuri au doar o protecție limitată împotriva incendiilor (fire fold) sau chiar deloc. Numai seifurile de incendiu certificate, care au fost verificate temeinic, sunt ignifuge. Documentele pe hârtie și/sau suporturile de backup de date sunt protejate împotriva incendiilor timp de 30, 60 sau 120 de minute. Cu marcajul "P", protecția la foc se referă la hârtie, iar cu "DIS" la suporturi de date. 

Seifurile cu protecție la foc sunt expuse la temperaturi ridicate, la care temperatura internă nu trebuie să depășească un anumit număr de grade. Testul UL (Underwriters Laboratory Fire Endurance Testing) este utilizat pentru hârtie, iar testul ETL (Semko Fire Testing for digital media) pentru suporturile de date (CD-uri, DVD-uri, stick-uri de memorie, unități USB etc.). Aici puteți găsi informații mai detaliate:

REZUMAT

Rămâneți în alertă și nu vă lăsați distras de îndată ce o sursă de foc este aprinsă (aragaz, aparate electrice, lumânări etc.) sau arde o țigară.

Repararea sau achiziționarea de noi dispozitive electronice defecte.

Depozitați materialele combustibile în condiții de siguranță și separat de alte materiale.

Dotați-vă locuința cu detectoare de fum, stingătoare de incendiu, etc.

Protecția organizatorică și tehnică împotriva incendiilor pe șantierele de construcții

Seif ignifugat pentru depozitarea documentelor și a obiectelor importante